Di.

2024

Juni 21Thu

tors

Varje Juni 21

Internationella Yogadagen

International Yoga Day

Gillade du den här artikeln? Glöm inte att dela den med ditt nätverk.

Yoga i sig är en fysisk, mental och andlig praktik som har sitt ursprung i Indien för cirka 6 000 år sedan. Genom tiderna har yogan utvecklats och utvecklats, på vägen till att bli en filosofi i sig. Sedan, på 1800-talet, kom yogan till västvärldens uppmärksamhet, som hade börjat intressera sig allmänt för österländsk kultur och filosofi. Strax efter turnerade Swami Vivekananda, den första hinduiska läraren som aktivt förespråkade och förklarade yoga för en västerländsk publik, i Europa och USA.

FN:s generalförsamling utropade Internationella Yogadagen till officiell den 11 december 2014. Indiens premiärminister, Narendra Modi, hade detta att säga om beslutet att skapa denna dag:

“Yoga är en ovärderlig gåva från Indiens gamla tradition. Den förkroppsligar enhet av sinne och kropp; tanke och handling; återhållsamhet och uppfyllelse; harmoni mellan människa och natur; ett holistiskt förhållningssätt till hälsa och välmående. Det handlar inte om träning utan att upptäcka känslan av enhet med sig själv, världen och naturen.

Genom att förändra vår livsstil och skapa medvetenhet kan det hjälpa oss att hantera klimatförändringarna. Låt oss arbeta för att anta en internationell yogadag.” Datumet som valts för att fira internationella yogadagen, den 21 juni, är också av stor betydelse, eftersom det är sommarsolståndet och markerar övergången till Dakshinayana. Hittills har mer än 170 länder världen över visat sitt stöd för denna dag.

2024-06-14 Idag är det också...

2024-06-15 Imorgon kommer att bli...

Ta reda på vad mer som kommer

Mer relaterad dag...