Di.

2024

February 5Mon

mån

Varje February 5

Världsnutelladagen

World Nutella Day

Gillade du den här artikeln? Glöm inte att dela den med ditt nätverk.

Lycka är en varm smak av hasselnöt som sprids på en varm flagnande bakelse! Och det hasselnötspålägget är känt över hela världen som sitt varumärke, Nutella. Detta förtjusande, chokladaktiga hasselnötspålägg kan hällas på rostat bröd eller bakas mitt i bakverk eller andra bakverk.

Detta kanske inte är fallet för alla, men många människor har varit kända för att konsumera det helt enkelt med en sked eller ett finger! Och andra har säkert hittat kreativa sätt att äta det, genom att använda kringelstavar eller till och med potatischips för att få sin smak av det. Det verkar som att alla som är fan har sitt favoritsätt att få sin Nutella-fix.

Och World Nutella Day är den perfekta dagen för att dela alla dessa underbara idéer med världen!

Världsnutelladagens historia
Nutella, som släpptes till världen av familjen Fererro under sitt nuvarande namn i mitten av 1960-talet, har rötter som går tillbaka till tidigt 1800-tal. “Gianduja” var namnet på en söt chokladhasselnötskonfekt som uppfanns i Turin, Italien under Napoleons regeringstid. Dess skapelse motiverades av det faktum att det var brist på kakaotillbehör vid den tiden, så en chokladtillverkare lade till några hasselnötter för att sträcka ut chokladen.

Pietro, fadern till familjen Ferrero, Pietro, ägde ett bageri i Alba, Italien, en stad som var känd för sin produktion av hasselnötter. Pietro sålde ursprungligen godbiten i stora block (kallad pasta Gianduja) och fick sedan idén att börja säljer en krämig version av godingen, känd som Supercrema Gianduja.

När Pietros son, Michelle, bestämde sig för att öka produktionen av hopkoket ändrade han receptet något och det fick sitt nya namn: Nutella. Den första burken såldes 1964 och den har varit en förtjusande populär goding i hela Europa sedan dess. I mitten av 1980-talet importerade familjen Fererro den till USA och nu har den blivit en stapelvara på många platser över hela världen.

World Nutella Day firades första gången 2007. Idén till dagen kom från Sara Rosso som var en amerikansk bloggare som då bodde i Italien. Vad fick henne att tänka på att starta Världsnutelladagen? Varför det var hennes kärlek till produkten såklart! Nutella-fansen tog emot dagen med bravur och tog dagens glädje till sociala medier runt om i världen.

2015 överfördes dagen från Sara Rosso till företaget som tillverkar Nutella, Ferrero. Genom att göra denna överföring tilläts dagen att bli ännu större och garanterade dess livslängd. Företaget har gjort några ganska kreativa saker för att stödja World Nutella Day. Det finns en webbplats (nutelladay.com) för att hålla dig uppdaterad om alla planer för semestern. Det är till och med möjligt att registrera sig för en chans att bli Chief Nutella Ambassador!

Hur man firar Världsnutelladagen
Det finns verkligen inget fel sätt att fira Världsnutelladagen. Oavsett hur du sprider det, smälter det, delar det eller hamstrar det, glädjen som kommer när du smakar på det gör detta till en av de bästa världsdagarna någonsin! Och detta är ett sant uttalande, även när Nutella avnjuts andra dagar också. För vilken dag som helst med Nutella i är den bästa dagen någonsin!

Prova dessa idéer för att fira dagen i all dess chokladaktiga hasselnötsgodhet:

Bli kreativ med Nutella i köket
För att verkligen göra dagen speciell, varför inte prova något nytt med den burken med Nutella? Gå vidare till en favoritsökmotor online och skriv bara in frasen “Nutella-recept” så kommer en uppsjö av idéer att dyka upp. Välj bara den som väcker smaklökarna och prova.

Här är några förslag på kreativa Nutella-receptidéer:

Nutellafyllda pretzelbitar. Smaskiga mjuka kringlor är ännu bättre när de är fyllda med choklad-hasselnötspålägg.
Nutella Pops. Kanalisera den inre fudgesikeln med ett recept på frysta nutellaglassar.
Nutella Bananbröd eller Muffins. Ta de gamla bananerna till en annan nivå genom att baka lite Nutella i bananbrödet eller lite stora muffins.
Nutella Mocha Latte. Den där mjölkiga espressodrycken blev bara mycket bättre med tillsats av en klick Nutella.
Var värd för en Nutellafest eller tävling

Är dina vänner lika kreativa i köket som du? Varför inte hålla en tävling och se vem som gör den bästa skapelsen? Priset kan vara stjärnstatus i sociala medier och en stor burk Nutella såklart!

Gör hemmagjord Nutella
För dem som känner sig hemma och kreativa, överväg att försöka piska ihop en sats Nutella-liknande, chokladhasselnötspålägg i köket hemma. Det är inte superkomplicerat och har bara ett fåtal ingredienser (och inga konserveringsmedel).

Börja med rostade hasselnötter (de kan lätt rostas hemma i ugnen). Efter att ha tagit bort skalen genom att rulla dem på en kökshandduk, placera nötterna i en matberedare eller högkapacitetsmixer. Mixa i flera minuter för att skapa ett nötsmör, tillsätt sedan smält choklad, en klick salt och lite vanilj. Söta den gärna lite med agave eller lönnsirap efter önskemål.

Dela World Nutella Day med vänner
Baka eller skapa några smaskiga Nutella-baserade godsaker att dela med kollegor, på kontoret eller i grannskapet.

2024-05-30 Idag är det också...

2024-05-31 Imorgon kommer att bli...

Ta reda på vad mer som kommer

Mer relaterad dag...