Di.

2024

August 13Tue

Varje August 13

Internationella vänsterhandsdagen

International Lefthanders Day

Gillade du den här artikeln? Glöm inte att dela den med ditt nätverk.

Från sax till knivar, från konservöppnare till korkskruvar, Left Handers (även ibland kallade Southpaws) kan vara den största skämten året runt på grund av deras unika handdominans.

Men det här är dagen för att ignorera allt detta och skapa medvetenhet till alla dessa högerhänta människor runt om i världen för att fira Left Handers Day. Trots allt, som det gamla ordspråket säger – högerhänta opererar på vänster sida av hjärnan, vilket betyder att vänsterhänta fungerar på höger sida. Därför är det bara vänsterhänta människor som har sitt rätta sinne!

Det är dags att ta en titt på Left Handers Day!

Historia om vänsterhänta dag
Lefthanders International-organisationen firade sitt första år av existens 1976 och hjälpte till att öka medvetenheten om de otaliga svårigheter som människor som är vänsterhänta kan möta.

Att bli anklagad för trolldom på 1600-talet för att bara använda ena handen mer än den andra, var bara början! Eftersom endast 10 procent av befolkningen är vänsterhänta, är olika föremål som är gjorda speciellt för dem som är vänsterhänta vanligtvis dyrare än deras högerhänta motsvarigheter.

Föremål som saxar, knivar och till och med skolbänkar kan se en ökning med nästan 75 procent mer för vänsterhänta personer! Även sportfanatiker kommer att betala ut näsan, eftersom golfklubbor ibland ser så mycket som 200 procents ökning beroende på deras varumärke.

Men även om det kan vara svårt och, visserligen, lite dyrare, så är de där vänsterhänta i världen verkligen unika och intressanta människor. Och det här är den perfekta dagen att fira dem!

Hur man firar vänsterhänta dag
Att fira Left Handers Day är ett roligt och enkelt sätt att erkänna den unika positionen för dem vars dominerande hand är deras vänstra. Försök att fira på dessa sätt:

Skryta om att vara vänsterhänt
För de som är vänsterhänta är idag dagen att fira och njuta! Bär en vänsterhänt t-shirt eller gör ett stolt inlägg på sociala medier. Omfamna denna speciella kvalitet och visa stoltheten över att vara vänsterhänt!

Uppskatta en vänsterhänt person
De som inte är vänsterhänta kan kontakta de vänner och familjemedlemmar som är vänsterhänta och ge dem en gratulationskram för de kamper de har mött under sina liv! Berätta för dem hur intressanta de är och hur mycket de uppskattas för sina bidrag till världen. Ta dem på lunch eller kaffe och erbjud dig att prova att äta med motsatt hand för att se hur det är.

Testa “Gå en mil i sina skor”
Okej, kanske skulle deras skor vara likadana. Men vad sägs om deras sax, eller knivar eller gitarrer eller datormus? Ta dig tid att känna smärtan av en vänsterhänt som lever i en högerhänt värld genom att ta del av deras svårigheter. Detta kan göras tillräckligt enkelt genom att be dem att låna sin vänsterhänta sax och sedan använda dem med höger hand! Bara obehaget ensamt tenderar att vara tillräckligt för att få människor att förstå.

Dessutom är det svårt för en Southpaw att lära sig kasta en boll eller skriva på ett skrivbord designat för en högerhänt, så varför inte byta bordet på dem och sätta dem vid ett vänsterhänt elevbord för att skriva ner några saker med höger hand?

Introducera individer till de inneboende svårigheterna med att använda en vänsterhänt skalkniv i höger hand. Eller visa dem hur kaffemuggar tillverkas med bild och skrift så att man måste använda koppen i höger hand för att kunna använda den som det var tänkt. Ta en titt på en datormus – som är avsedd för en högerhänt person – och se hur svårt det blir utan att veta hur man byter den till vänsterhänt läge.

Berätta några vänsterhänta skämt
Men vad som än görs, glöm inte de roliga skämten och roliga fakta kring idén att vänsterhänta är bättre (eller åtminstone mer unika!) än högerhänta.

Till exempel, påminn dem i närheten att alla är födda högerhänta, men bara de största övervinner det! Eller berätta för en vän att man tror att bläckfiskar bara har en högerhand. Eller att isbjörnar tros vara i första hand vänsterhänta.


2024-05-31 Imorgon kommer att bli...

Ta reda på vad mer som kommer

Mer relaterad dag...