Di.

2024

April 4Thu

tors

Varje April 4

Morotens dag

Carrot Day

Gillade du den här artikeln? Glöm inte att dela den med ditt nätverk.

Ahhh, den allestädes närvarande moroten. En favoritmat för kaniner, fantastisk för synen och grunden till vad som lätt är en av de bästa kakorna som någonsin kommit ut! Denna rotfrukt är full av vitaminer och näring, samtidigt som den är god!

När folk tänker på en morot är det utan tvekan att sinnet omedelbart förs till den ljusa orange roten med det gröna bladverket. Samma som ofta sticker ut ur ansiktet på en snögubbe under vintern.

Men vet alla att orange bara är en av många färger som morötter naturligt kommer i? Faktum är att orange är inte ens den vanligaste färgen på morötter utanför Amerika!

Morotsdagen är ett perfekt tillfälle att lära sig mer om alla de olika sorterna av morot, och vad de kan tillföra njutning och näring av måltider!

Morotsdagens historia
Morotsdagens historia är verkligen morotens historia, och forskning om denna otroligt populära rot har visat att den troligen har sitt ursprung i Centralasien. Genom tusentals år av noggrann odling har världen i slutändan kommit fram till den ljusa orange, lite söta, inte alls bittra sorten av morot som regelbundet finns i recept idag!

Morotsdagen, i sig, inrättades 2003 och den har spridit sig över hela världen till alla platser som moroten är känd. År 2012. Firandet av morotsdagen hade hittat sin väg runt om i världen till flera länder på olika kontinenter, inklusive Frankrike, Sverige, Italien, Ryssland, Japan, Australien och Storbritannien.

Som tidigare nämnts finns det flera varianter av denna populära grönsak, känd som sorter, som sträcker sig från den traditionella orange färgen folk vanligtvis tänker på.

Det finns den lila dragonmoroten, en härlig form av denna rotfrukt som har en härligt komplex smak, lätt kryddig med en barnvänlig sötma. Det finns också en härlig gul morot som är färgad så ljusgul som en banan men har en helt egen underbar smak.

Morötter är grunden för så många måltider, från rika och salta grytor till söta kakor och godis. De kan också tjäna som nästan vilken del av en måltid som helst, inklusive en söt kanderad morot eller som färg på en bricka med rikt rostade grönsaker.

Morotens dag firar denna rot i alla dess användningsområden, former och smaker!

Hur man firar morotens dag
Att njuta av morotens dag är ett ganska enkelt koncept som mest kretsar kring att äta morötter förstås. Men andra kreativa idéer kan också kastas in i mixen!

Ät morötter, morötter och mer morötter
Det enklaste och godaste sättet att fira Morotens dag är att se till att morötter finns med i varje måltid!

Börja dagen med ett par morots-äpple frukostmuffins. Ta sedan med en påse babymorötter med lite ranchdressing för ett mellanmål hela dagen. Avsluta lunchmåltiden med en skiva läcker morotskaka.

Sedan, vid middagen, kan du njuta av den grundläggande smaken av rostade grönsaker med dagens favorit: moroten!

Gör en morotskaka
En smakrik favorit för många, morotskakan använder denna grönsak på ett överraskande sätt. Att tillsätta krydda till kakan och toppa den med cream cheese frosting är det perfekta sättet att njuta av och fira denna mångsidiga grönsak.

Plantera några morötter
Ett bra sätt att hedra moroten är genom att prova att odla lite! De är inte en svår växt att odla, men de kräver jord som är i gott skick. De kan planteras från frö inomhus under kallare månader och sedan flyttas utomhus när vädret är varmare.

Eftersom de tenderar att växa runt stenar och andra rötter i jorden, kanske hemodlade morötter inte blir exakt raka. Det kan faktiskt vara ganska underhållande att se vilka former de växer till när de gömmer sig under jorden! Oavsett vilken form de har, kommer de säkert att vara läckra och näringsrika.

Gör en morotsfest
Människor som letar efter ett ställe att servera den där morotskakan de gjorde kan lika gärna gå vidare och vara värd för en Morotsdagsfest! Samla några vänner och njut av alla underbara fördelar och smaker av morötter. Menyn kommer uppenbarligen att fyllas med flera aptitretare, snacks och desserter, alla inklusive morötter som ingredienser.

Glöm inte att morotsjuice och morotshots är roliga sätt att få i sig denna hälsosamma mat. För drycker med apelsintema som inte är gjorda av morötter, överväg apelsinläsk eller läsk, bara för att hålla saker intressanta.

Inred rummet med olika orange och gröna föremål (ballonger, crepepapper, pappersvaror, etc.) och inredning med morotstema. För ännu roligare, låt gästerna klä sig från topp till tå i orange. Det kan till och med vara kul för en vän som inte är särskilt känslig för sitt röda “morotstopp”-hår att vara hedersgästen!

Besök Morotsmuseet
Vem visste att det fanns ett helt museum tillägnat att lära sig om morötter? Och det bästa av allt är att det är tillgängligt för alla eftersom det är ett virtuellt museum! Värd av World Carrot Museum Foundation, erbjuder onlinesidan alla typer av möjligheter och äventyr

2024-07-19 Imorgon kommer att bli...

Ta reda på vad mer som kommer

Mer relaterad dag...