Di.

2024

Januari 29Thu

tors

Varje Januari 29

Nationella pusseldagen

National Puzzle Day

Gillade du den här artikeln? Glöm inte att dela den med ditt nätverk.

Medan pussel, som vi känner dem idag, är en ganska modern uppfinning, går tanken på att ta ord och använda dem kreativt tillbaka till antika romartiden. Under denna tid använde de ordrutor och palindromer (ett ord eller en fras som stavas på samma sätt framåt och bakåt), och blandade ofta runt bokstäver på unika och smarta sätt för att skapa nya ord.

När det kommer till pussel är historien mycket nyare. Nu anses vara en fritidsaktivitet, de första versionerna av dessa pussel användes faktiskt för utbildningsändamål, särskilt relaterade till att lära sig geografi.

Faktum är att de första pusslen verkar ha utvecklats i mitten av 1700-talet, av en brittisk kartograf och gravör vid namn John Spilsbury. Han började med att fästa en karta över Europa på lite trä och sedan klippa ut varje land. Dessa användes sedan för att lära barn om de olika länderna på kontinenten. De blev kommersiellt tillgängliga och var så populära att Spilsbury utökade med andra kartor också, inklusive världskartan, Asien, Afrika, Amerika och de brittiska öarna.

När pusslen blev mer populära bidrog den industriella revolutionen till att utveckla pusselframställningsprocesserna för att göra lättare, mer bärbara versioner med olika teman. Sedan, i slutet av 1920-talet, när den stora depressionen drabbade USA, blev pussel ett mycket populärt tidsfördriv på grund av deras överkomliga priser och det faktum att de kunde återanvändas gång på gång – och till och med handlas mellan familjer.

Självklart görs idag pussel vanligtvis av lager av kartong som limmas ihop med en bild klistrad på toppen. De skärs inte längre med en sticksåg alls, utan använder en form av laserskärning för att göra bitarna.

Det var precis vid samma tidpunkt som pusslet kom till som Sudoku också utvecklades. Även om namnet är utpräglat japanskt, har själva pusslet faktiskt sina rötter i Schweiz där ett nummerspel uppfanns, ursprungligen kallat Latin Squares. Sudoku som för närvarande är känt kom dock inte riktigt till förrän 1979 när en trycktes i en ordspelstidning i Indiana, USA. På den tiden hette det Number Place men fem år senare, när det publicerades i Japan, kallade de det Sudoku. Och det var namnet som fastnade.

Korsord har en ännu nyare historia och kom först i bruk år 1913. Faktum är att det kom till bara för att Arthur Wynne, redaktör för New York World, behövde ett sätt att ta lite plats i “roligt” avsnitt av hans tidning precis runt jul. Detta “Word Cross Puzzle” blev nästan en sensation över en natt och har varit mycket efterfrågad från den tiden.

Men pussel är inte bara begränsade till de som anges ovan. Andra pussel som kan avnjutas under dagen inkluderar hjärntorn, logiska pussel, kryptiska pussel, gåtor och många fler. National Puzzle Day är en härlig dag att fira!

2024-04-15 Idag är det också...

2024-04-16 Imorgon kommer att bli...

Ta reda på vad mer som kommer

Mer relaterad dag...