Di.

2024

Januari 28Thu

tors

Varje Januari 28

Internationella Legodagen

International Lego Day

Gillade du den här artikeln? Glöm inte att dela den med ditt nätverk.

Internationella Lego-dagen hålls samma dag som den danske snickaren, Godtfred Kirk Christiansen, först lämnade in sitt patent på den ursprungliga legoklossen 1958. Som ingen annan kloss som hade kommit tidigare skulle denna leksakskloss ha ett sofistikerat sammankopplat tegelsystem, vilket gör den är stark, mångsidig och mindre benägen att falla isär när den bara välter omkull.

Godtfred såg till att inte bara ta patent på designen för sin enda legokloss, utan också att patentera konceptet med flera klossar som används tillsammans i ett byggsystem, och detta skyddade hans design från att bli lurad av konkurrenter. Även om denna dag ofta ses som födelseplatsen för Lego som vi känner den, grundades företaget i själva verket av Godtfred 1932, skapade en mängd olika träleksaker och tog namnet Lego från de danska orden “LEg GOdt” som översätter att “spela bra”.

Lego var före sin tid ett av de allra första leksakstillverkningsföretagen som köpte en formsprutningsmaskin för att skapa plastleksaker, ett drag som snart ledde till att de skapade den allra första legoklossen i plast 1949. Under de 17 åren från 1949 till 1966 växte Lego exponentiellt till ett globalt företag som var återförsäljare i 42 länder. De stoltserade nu med ett produktsortiment som nu innehöll 57 Lego-set och 25 Lego-fordon och med fabriker som producerade mer än 706 miljoner Lego-element varje år – men företaget slutade inte växa.

1967 grundades LEGOLAND Band och 1968 öppnade det allra första LEGOLAND sina dörrar för allmänheten och lockade mer än 625 000 besökare under sin första säsong. Idag finns det 9 LEGOLANDS i Europa, Asien och USA, med ytterligare tre som kommer att öppna under de närmaste åren.

Nuförtiden är Lego ett verkligt globalt företag, dess starka varumärkesidentitet och fortfarande unika förenklade design gör att det är en favorit bland barn, samtidigt som dess historia och mångsidighet gör det ännu mer samlarbart för vuxna.

2024-06-15 Imorgon kommer att bli...

Ta reda på vad mer som kommer

Mer relaterad dag...