Di.

2024

March 21Thu

tors

Varje March 21

Doft / Parfym Dag

Fragrance / Perfume Day

Gillade du den här artikeln? Glöm inte att dela den med ditt nätverk.

Det finns miljarder dofter i världen och alla njuter av olika. Och de är inte alla parfymiga heller! Vissa människors favoritdoft är att löken bryntas i en panna, andras är den av ljus som tänds i en kyrka. Sedan finns det de som älskar vissa dofter helt enkelt för att de får dem att tänka på något de älskar eller bara känner sig väldigt positiva till. Tror du att en blöt hund omöjligen kan lukta gott? Tänk om! För många människor är deras doft en viktig del av vem de är, och det är därför de tillbringar timmar efter timmar med att välja rätt parfym eller cologne och sedan flera år på att bära den varje dag. Oavsett vad din favoritdoft är och vad du än resonerar, är Internationella doftdagen dagen att fira den!

Nationella doftdagens historia
Människor har njutit av vissa dofter i tusentals år. Världens första registrerade kemist var en person vid namn Tapputi, en parfymtillverkare som nämndes på en stentavla från 2:a årtusendet fvt i Mesopotamien. Det äldsta parfymeriet upptäcktes på ön Cypern och går tillbaka till bronsåldern. Faktum är att detta parfymeri täckte en uppskattad yta på över 4 000 m², vilket betyder att parfymtillverkningen där var i industriell skala.

I Andra Moseboken beskriver Bibeln också en viss helig parfym som består av flytande myrra, doftande kanel, doftrör och kassia. Idag anses Frankrike allmänt vara världens centrum för tillverkning av parfym och kosmetika. Som du kan se är att uppskatta dofter inget nytt koncept. Internationella doftdagen, å andra sidan, skapades relativt nyligen för att ge oss chansen att uppskatta de dofter som spelar viktiga roller i våra liv.

Hur man firar National Doft Day
Sätten att fira denna dag är praktiskt taget oändliga och alla beror på vilken typ av dofter du gillar bäst samt vad dina hobbyer och allmänna smaker är. Människor som älskar fina alkoholer, till exempel, kanske vill köpa en fin flaska whisky eller vin, hälla upp den i ett glas speciellt utformat för att hjälpa oss att njuta av alkoholen bättre, och sedan snurra runt den och andas in djupt innan de tar en klunk. Om du föredrar delikata, naturliga dofter, varför inte ta en tur ner till den lokala floristen och köpa några färska blommor att ha i hemmet eller på kontoret?

Om du älskar doften av en tårtbakning, baka en, gärna en fylld med socker och kryddor och allt gott, så att den kommer att fylla hela huset med sin varma sötma. Och om du älskar din hund mer än något annat i världen, så mycket att du inte har något emot hans våta hundlukt, ta med honom ut på en promenad i parken, eventuellt en rulle i leran och kanske till och med ett dopp i den närliggande sjö. Du kan också helt enkelt gå till ett närliggande parfymeri och kolla efter något nytt som du gillar. Ingen har sagt att du måste bära samma parfym varje dag för resten av ditt liv, oavsett hur mycket du älskar den! Och om allt annat misslyckas, kommer ett skönt, varmt bubbelbad aldrig att misslyckas med att hjälpa dig att njuta av din valda arom när den flyter runt i ångan.

Vad du än gör, kom ihåg att vår näsa vet bäst och ha en härligt doftande dag!

2024-06-15 Imorgon kommer att bli...

Ta reda på vad mer som kommer

Mer relaterad dag...