Di.

2024

March 25Mon

mån

Varje March 25

Våffeldagen

Waffle Day

Gillade du den här artikeln? Glöm inte att dela den med ditt nätverk.

Våffeldagen (svenska: Våffeldagen [ˈvɔ̂fːɛlˌdɑːɡɛn]) är en tradition som firas i Sverige, Norge och Danmark den 25 mars, vilket också är anklagelsefest, där våfflor vanligtvis äts. Övergången från den religiösa firandet till våffeldagen inträffade på grund av att svenska Vårfrudagen, som betyder “Vårfruens dag” (Annunceringsfesten), låter liknar Våffeldagen (“våffeldag”) i snabbare tal, och så med tiden började svenskarna ringa det Waffle Day och firar genom att äta våfflor.

Waffle Day har nyligen börjat firas också i andra länder, ofta inlett av restauranger och kaféer som specialiserat sig på våfflor, som i Indien, där belgiska Waffle Co. 2018 förklarade att de skulle fira National Waffle Day i juli, [4 ] eller i Norge, där våffeldagen var utom okänd tills producenter av våffeljärn, mjölk och mjöl började främja våffeldagen i mitten av 2010-talet. I USA firas National Waffle Day i augusti för att fira dagen för ett amerikanskt patent på våffeljärn; emellertid beskrivs firandet som “i bästa fall en” bisarr “eller” unik “helgdag – de fluffiga grejerna från radio-DJ-kommentarer”, en frekvent kritik av matfirande dagar. Vissa människor älskar tillfället och tänker på det som en riktig festival medan andra inte riktigt gillar eller förstår det.

Det är praktiskt taget omöjligt att helt förstå våfflans betydelse om inte en person har provat en själv! Våfflor är verkligen minnesvärda, särskilt om de är gjorda till perfektion: krispiga på utsidan med ett mjukt, degigt centrum. Täckt med strösocker, söt sirap eller sylt, det är faktiskt divoterna som gör att det hela smälter absolut i munnen.

Denna dag erbjuder en rolig, intressant historia som spänner över kulturer och geografi. Så det är dags att börja fira våffeldagen!

Våffeldagens historia
Våffeldagen började i Skandinavien som Våffeldagen. Det var faktiskt lite av en blunder som ledde till att det här överhuvudtaget blev våffeldag. Även om det verkar överdådigt nu, berodde det ursprungliga problemet på förvirring mellan den svenska “Vårfrudagen” som betyder “Vår Frus dag”, som är en religiös högtid som infaller i slutet av mars, 9 månader före jul. Med tiden blev uttalet för det religiösa firandet sluddrigt och att äta våfflor kom naturligtvis in i bilden.

Även om det utvecklades gradvis över tiden, så ingen vet exakt vilket år det började, har våfflor funnits i Sverige åtminstone sedan 1600-talet (eller längre) så det är självklart att våffeldagen inte är en modern händelse. Nu firas Våffeldagen i inte bara Sverige utan Norge och Danmark, samt andra europeiska länder. Dagen i mars markerar historiskt början av våren och människor av andra nationaliteter har börjat anta dagen också.

Den alternativa våffeldagen som firades den 24 augusti började i USA och hedrar årsdagen av patenteringen av det första amerikanska våffeljärnet 1869. Detta våffeljärn uppfanns av Cornelius Swarthout från Troy, New York.

Så, som det visar sig, är våfflor ett så populärt fenomen över hela världen att de förtjänar två dagar i kalendern för att fira dem. Men det är troligt att ingen kommer att klaga på det!

Oavsett vilken dag som väljs för att hedra den, förtjänar våfflan verkligen att firas. De anmärkningsvärda degbaserade ristade kakorna kan ätas till frukost, lunch och middag; som mellanmål; eller till efterrätt.

(Och så är det den där andra affären med potatisvåfflor, en helt annan sak men ändå välsmakande i sig.)

Hur som helst är den här dagen en fantastisk dag för att lära sig om och fira allt som har med våfflor att göra!

2024-07-19 Imorgon kommer att bli...

Ta reda på vad mer som kommer

Mer relaterad dag...