Di.

2024

October 29Tue

Varje October 29

Kyrosdagen-Cyrus den stora dagen

Koorosh (Cyrus) The Great Day

Gillade du den här artikeln? Glöm inte att dela den med ditt nätverk.

Kyrosdagen infaller den 29 oktober och firas av iranier över hela världen med anledning av perserkungen Kyros II:s erövring av Babylonien. Kyrosdagen instiftades under Mohammad Reza Pahlavis regeringstid i Iran.

Cyrus II av Persien ( Kūruš; nypersiska: کوروش Kuruš; hebreiska: כורש, modern: Kōréš, Tiberian: Kōréš; ca 600–530 f.Kr.), allmänt känd som Kyros den store och även kallad Kyros den äldre av grekerna, var grundaren av det akemenidiska riket, det första persiska riket. Under hans styre omfattade imperiet alla tidigare civiliserade stater i den antika Främre Orienten, expanderade enormt och erövrade så småningom större delen av Västasien och mycket av Centralasien. Från Medelhavet och Hellespont i väster till Indusfloden i öster skapade Cyrus den store det största imperiet som världen ännu sett. Under hans efterföljare sträckte sig imperiet så småningom i sin maximala utsträckning från delar av Balkan (Bulgarien-Peonien och Thrakien-Makedonien) och egentliga Östeuropa i väster till Indusdalen i öster.

Hans kungliga titlar var den store kungen, kungen av Persien, kungen av Anshan, kungen av media, kungen av Babylon, kungen av Sumer och Akkad och kungen av världens fyra hörn. The Nabonidus Chronicle noterar förändringen i hans titel från helt enkelt “Kung av Anshan”, en stad, till “Kung av Persien”.


Assyriologen François Vallat skrev att “När Astyages marscherade mot Cyrus kallas Cyrus ‘Kung av Anshan’, men när Cyrus korsar Tigris på väg till Lydia är han ‘Kung av Persien’. Kuppen ägde därför rum mellan dessa två händelser…

2024-04-15 Idag är det också...

2024-04-16 Imorgon kommer att bli...

Ta reda på vad mer som kommer

Mer relaterad dag...