Di.

2024

October 22Tue

Varje October 22

Nötens dag

Nut Day

Gillade du den här artikeln? Glöm inte att dela den med ditt nätverk.

Valnötter, hasselnötter, kastanjer, kolanötter, pinjenötter, cashewnötter och mer. Det finns fler typer av nötter i världen än de flesta inser, och många fler av dessa används till mat än vad folk misstänker. De flesta människor har en favoritsort av nötter, oftast inblandade i en favoritsort av godis, men det finns varianter och användningsområden för nötter som inte är allmänt kända.

Visste du att smaken i din cola ursprungligen kom från Kolanöten? Eller att boknötter ofta används som foder till djur? Från åldrar tidigare har dessa fettrika och proteinrika trädfrön fungerat som en viktig källa till vinteröverlevnad. Deras naturliga förmåga att lagras och motstå förfall under hela vintern har gjort dem till en värdefull resurs för både djur och människor.

Vad som är ännu mer fascinerande är att nötter har visat sig ha anmärkningsvärda hälsofördelar för dem med en historia av kranskärlssjukdom genom att sänka LDL-kolesterolkoncentrationerna.

Lär dig om nötdagen
Nötdagen har skapats för att uppmuntra allmänheten att konsumera hälsosammare mellanmål. Vad är ditt go-to snack? Ett paket chips? En chokladkaka? Vi vet att vi gör oss skyldiga till att välja det ohälsosamma alternativet mer regelbundet än vi borde! Så varför inte använda Nut Day som det perfekta tillfället att byta till ditt mellanmål på arbetsplatsen? Vissa nötter, eller en kombination av nötter och torkad frukt, är ett hälsosamt mellanmål som kommer att ge många fördelar.

Det fina med nötter är att det finns så många olika sorter och varianter att välja mellan. De finns i många olika storlekar och former. Du har allt från rynkiga valnötter till droppformade mandlar, så du kommer garanterat hitta något som tilltalar dina smaklökar.

Vi älskar också Nut Day eftersom nötter inte bara är läckra, utan de är också näringsrika. Olika nötter har olika fördelar. Till exempel är mandlar rika på vitamin E, kalcium och protein. En annan nyttig typ av nötter är pistagenötter. De innehåller mycket fibrer och de kan hjälpa till att minska blodsockerhöjningen efter att du har ätit en måltid. Valnötter är också mycket populära, och de är en stor källa till omega-3-fettsyra. De kan förbättra faktorer relaterade till hjärthälsa. Eller, hur är det med cashewnötter? Cashewnötter kan förbättra blodtrycket och de har också en bra näringsprofil.

Det är definitivt en bra idé att göra lite research om dina favoritnötter på Nötsdagen också. Du kommer att bli förvånad över de olika fördelarna som är förknippade med de olika nötterna som finns. För en bit mat som är så liten, ger den verkligen en kraftfull kraft när det kommer till de olika näringsämnena och fördelarna som den kan ge.

Nötdagens historia
The Liberation Foods Company organiserade nötdagen för att fira nötens långa och välkända historia, samt för att skingra några skadliga myter, som den ihärdiga idén att jordnötter är en nöt till exempel. Nötter har varit en del av våra dieter för en tid utan sinne, en egenskap som vi troligen lärde oss genom att följa våra luddiga fyrfotade bröder till deras vinterbutiker.

Sedan starten av nötdagen har stora festivaler dykt upp runt om i världen för att fira nötens mångsidighet och fantastiska smak. Det finns inget som den rika doften av rostade nötter för att påminna dig om att hösten är här, och det finns inget som lugnar en söt tand som en rostad kanderad nöt. Orange Glazed, Cinnamon, Sweet Chipotle är bara några av de vanliga och mer ovanliga smakerna som finns i nötvärlden.

Hur man firar nötdagen
Det bästa sättet att fira nötdagen är genom att unna dig din favorit nötrelaterade godis. Oavsett om det är en nötrik munk eller en påse med dina favoritrostade nötter, är Nut Day ett tillfälle att njuta av den rika, nötaktiga smaken av… ja.. nötter!

Det finns ofta evenemang som hålls av försäljare av nötter och deras entusiaster, där de delar aktiviteter, introducerar nya typer av nötter och till och med delar de bästa nötrecepten. Så gå ut och förbättra din hälsa och din vinter med dessa skaltäckta skatter.

Det finns massor av andra aktiviteter som du kan göra på Nötdagen. Detta inkluderar att göra ditt favoritnötsmör. Många älskar nötsmör, men varför gå till affären och köpa den färdiga versionen när du förmodligen kan göra en mycket finare version själv? Allt du behöver göra är att ta din favoritnötter och kasta dem i en matberedare. De flesta kommer att lägga till lite sötningsmedel, och sedan behöver du bara slänga kombinationen. Så enkelt är det verkligen. Vissa människor älskar sin skapelse så mycket att de helt enkelt äter den ur matberedaren. Vi berättar inte om du inte gör det!

Ett annat sätt att fira nötdagen är genom att lägga till dem i din måltid. Nötter är otroligt mångsidiga, vilket innebär att de kan läggas till allt från frukost till middag. De passar lika bra i havregryn som de gör en wok eller sallad. Du kan också lysa upp någon annans dag på nötdagen genom att ge dem en nötbaserad godbit. Ett paket med nötgodsaker i storleken på snacks kommer definitivt att sätta ett leende på allas läppar. Det är alltid trevligt när någon tänker på dig, eller hur?

2024-04-15 Idag är det också...

2024-04-16 Imorgon kommer att bli...

Ta reda på vad mer som kommer

Mer relaterad dag...