Di.

2024

October 29Tue

Varje October 29

National kattens dag

National cat day

Gillade du den här artikeln? Glöm inte att dela den med ditt nätverk.

National kattens dag ( National Cat Day ) skapades först av Colleen Paige, en stark förespråkare för djurskydd, för att uppmärksamma tamkattens svåra situation. Katter är nära knutna till människor, vare sig de är som husdjur eller som vilda djur i städer och städer.

Som husdjur är de högt älskade och har varit källan till några av de mest löjliga memes på internet, och har gett glädje och skratt till miljontals människor runt om i världen.

Dräktighet
Katter blir könsmogna vid omkring 9–10 månaders ålder. Detta varierar dock kraftigt, bland annat beroende på ras och kön. Honorna blir normalt könsmogna tidigare än hanarna, och till exempel en siameshona kan bli könsmogen redan vid 6 månaders ålder. Honorna löper normalt under tidig vår och sensommar, men särskilt innekatter kan löpa när som helst på året. Ägglossning sker först under parningen. Dräktigheten varar 63 till 68 dygn, med 65 dygn som medelvärde.


Det vanligaste man kan se om en katt är dräktig på är att den blir tjockare (magen växer) och att spenarna blir större. Dräktiga katthonor behöver mer mat eftersom näringsintaget också ska täcka ungarnas behov.
En kull kattungar som diar sin mor.
Efter att mamman varit dräktig i drygt 9 veckor är det dags för födseln.

2024-05-31 Imorgon kommer att bli...

Ta reda på vad mer som kommer

Mer relaterad dag...