Kanelbullens dag infaller den 4 oktober och är en årlig temadag i Sverige och i Finland instiftad 1999 av Kaeth Gardestedt. Hon var vid tidpunkten projektansvarig för Hembakningsrådet, historiskt en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare som numera drivs av Dansukker.
Syftet med dagen är att uppmärksamma bulltraditionen som finns i Sverige, med särskilt fokus på kanelbullen, samt att öka intresset för hembakningen, vilket var syftet med Hembakningsrådet då det bildades 1959. Dagen uppmärksammas genom reklamskyltar i butiker och på serveringar. Kanelbullens dag förekommer även bland svenskar i Nya Zeeland och på många orter inom Svenska kyrkan i utlandet.[4]
Att kanelbullens dag infaller just den 4 oktober beror på att Kaeth Gardestedt och Hembakningsrådet enligt egen uppgift inte ville att dagen skulle konkurrera med andra mattraditioner såsom semlor, kräftor eller surströmming. År 1999, när kanelbullens dag lanserades, var den 4 oktober dessutom internationella barndagen, och “en tanke med kanelbullens dag var att det skulle vara en omtankens dag”.