Di.

2024

November 29Fri

fre

Varje November 29

Chokladens dag

Chocolates Day

Gillade du den här artikeln? Glöm inte att dela den med ditt nätverk.

Choklad är en av livets största nöjen, och ger hopp i mörkret om en annars trist kulinarisk upplevelse. Choklad hittade inte sin väg in i den kulinariska repertoaren i västvärlden förrän spanjorerna fick veta om det från Mayafolket i Mesoamerika. Från denna enkla början har den spridit sig över hela världen för att vara en av de mest önskade godsakerna av alla sociala och ekonomiska klasser. Chokladdagen firar historien om denna läckra goding, särskilt i en av dess mest populära form, en mängd olika choklad.

Chokladdagens historia
När de väl upptäckte choklad höll spanjorerna faktiskt det nya ämnet för sig själva i många år. 1579 attackerades ett spanskt fartyg av engelska pirater och fann det fullt av kakaobönor. Eftersom de var obekanta med den läckra substansen satte de eld på kärlet och trodde att de hade erövrat ett kärl fullt av fårspillning. Spanjorerna blev förälskade i ämnet och var de första som började tillsätta socker till det.

Under hela denna tid konsumerades det på ungefär samma sätt som vi konsumerar varm choklad eller kaffe idag, så när kom fast choklad till? 1829 uppfanns kakaopressen och med den följde fast choklad. Denna uppfinning var avsedd att föra choklad till världen, föra den ut från de rikas exklusiva provins. Istället skapade det en helt ny typ av choklad och förändrade desserternas karaktär för alltid.

1847 uppfanns den första chokladkakan, och dess 1000-åriga historia som ett ämne som bara konsumeras som en vätska tog slut. 1875 skapades mjölkchoklad, och varje innovation därifrån och ut har gått till att göra choklad rikare, krämigare och utsökare än någonsin. Det är denna första bar och allt efter den firar Chokladdagen.

Sugen på choklad? Vi tror att du kommer att gilla dessa…
Hur man firar chokladens dag
Det bästa sättet att fira Chokladdagen är att bege sig ut och köpa en bunt av dina favoritchoklad. Oavsett om det är en enkel chokladkaka från din lokala närbutik eller en rik och smakrik frukt, grädde eller karamellfylld delikatess, har du all anledning att unna dig. Ännu bättre, sätt ihop ett paket med dina favoritsmaker och arrangera ett chokladbyte på ditt jobb eller i skolan, eller till och med bara bland din familj och dina vänner.

2024-04-15 Idag är det också...

2024-04-16 Imorgon kommer att bli...

Ta reda på vad mer som kommer

Mer relaterad dag...