Di.

2024

November 1Fri

fre

Varje November 1

Världsvegandagen

World Vegan Day

Gillade du den här artikeln? Glöm inte att dela den med ditt nätverk.

Letar du efter sätt att ta hand om jorden, din kropp och hjälplösa djur på samma gång? Då behöver du inte leta längre än World Vegan Day!

Historia om World Vegan Day
World Vegan Day inträffade först den 1 november 1994 som ett sätt att fira 50-årsjubileet av UK Vegan Society och faktiskt termen “Vegan”. Vegan Society bildades i november 1944; även om det exakta datumet var okänt. Naturligtvis, även om termen “vegan” och Vegan Society etablerades vid denna tidpunkt, har uppenbarligen idén om att bara äta mat som undviker användningen av animaliska produkter funnits mycket längre.

Faktum är att det uppskattas att veganism förmodligen har funnits i minst 2000 år, och idén om vegetarianism (att inte äta kött) fanns kanske till och med 500 år innan dess! Det var då den grekiske filosofen och matematikern Pythagoras från Samos gjorde det till en del av sitt livsverk att främja agerande med välvilja och omsorg om alla arter. Många anhängare av buddhismen är också främjare av vegetarianism och de tror inte på att skada andra djur.

Det var dock inte förrän 1806 som begreppet veganism som livsstil verkligen började ta form. Det var vid den här tiden som invändningen mot att äta mejeriprodukter och ägg av etiska skäl först främjades till européer av Dr. William Lambe och Percy Bysshe Shelley.

Det tog mer än 100 år eller så, men till slut knöt sig veganfolket samman och skapade UK Vegan Society. Det var samma år som termen “vegan” myntades av Donald Watson, uppenbarligen härledd från ordet vegetarian. På den tiden var skillnaden att veganer inte konsumerade mejeriprodukter.

Senare utvidgades denna definition till ägg och 1951 hade veganism blivit en rörelse av människor som inte deltog i exploateringen av djur av något slag. Detta inkluderade att bära päls, läder eller andra animaliska produkter. American Vegan Society följde med dess bildande bara några år senare, 1960.

Sedan, 1994, beslutade presidenten för UK Vegan Society att välja datumet den 1 november till World Vegan Day, vilket nu erkänns som det datum då Vegan Society grundades och då Vegan Day skulle firas. Och det är en fantastisk kickoff-dag som en start på World Vegan Month, som råkar vara november.

Att vara snäll mot djur är en anledning till att fira World Vegan Day. Färre animaliska produkter betyder färre växthusgaser, vilket betyder bättre jord för alla. Och det är också bättre för människokroppen. Det är en win-win-win!

2024-05-31 Imorgon kommer att bli...

Ta reda på vad mer som kommer

Mer relaterad dag...