Di.

2024

November 26Tue

Varje November 26

Tårtans dag

Cake Day

Gillade du den här artikeln? Glöm inte att dela den med ditt nätverk.

“Qu’ils mangent de la brioche!” eller “Låt dem äta tårta!” Det kanske mest kända citatet om tårta någonsin var orden från en stor fransk prinsessa. Vanligtvis tillskrivs Marie Antoinette själv när hon blev informerad om att bönderna var så fattiga att de inte hade något bröd att äta under en av hungersnöderna som inträffade i Frankrike under hennes mans, Ludvig XVI:s regering.

Onödigt att säga att okunnigheten och arrogansen i detta föraktfulla uttalande inte vann varken Marie Antoinette eller hennes man någon respekt eller sympati från deras folk, som sedan fortsatte att halshugga dem båda under den franska revolutionen!

Inget av detta förändrar dock det faktum att tårta utan tvekan är en av de mest utsökta bakverk som människor någonsin har gjort för att äta, och dess många varianter fortsätter att förvåna alla tårtfans. Av den anledningen är det uppenbart att tårta är mer än välförtjänt av sin egen lilla semester.

Tårtdagens historia
Kakans historia går tillbaka till antiken, och de första kakorna tros ha gjorts i antikens Grekland och Egypten. Dessa första kakor var ganska tunga och platta och åts i slutet av en måltid med nötter och honung.

Nuförtiden har den här typen av kakor utvecklats till baklava, en traditionell grekisk efterrätt och ett måste för alla fan av söt klibbighet. På senare år skapade de gamla romarna också sin egen version av denna söta goding, som var ganska krämig och rik. Men som i många kulturer runt om i världen var denna kaka ofta reserverad för gudarna och erbjöds dem vid deras tempel som ett tecken på respekt, kärlek och vördnad.

Oxford English Dictionary spårar det engelska ordet cake tillbaka till 1200-talet. Under den stora depressionen var det nödvändigt att ge enkel, relativt billig mat till miljontals amerikaner som levde i fattigdom, och kakmixen föddes. Idén visade sig vara rent guld, eftersom miljontals hemmafruar över hela USA utnyttjade detta sätt för att göra deras liv enklare.

Kakor började användas för att fira födelsedagar i 1800-talets Västeuropa och fick så småningom sina ljus på toppen. Men kakor är också ett härligt tillskott till en mängd andra måltider och funktioner, från en enkel familjedessert till en stor fest. Oavsett om det är choklad eller Schwarzwald, änglamat eller versionen med ananas upp och ner, så njuter i stort sett alla av en kaka.

Och nu firas tårtdagen över hela världen!

2024-07-18 Imorgon kommer att bli...

Ta reda på vad mer som kommer

Mer relaterad dag...