Di.

2024

November 23Sat

lör

Varje November 23

Fibonacci-dagen

Fibonacci Day

Gillade du den här artikeln? Glöm inte att dela den med ditt nätverk.

Det finns sekvenser som dyker upp i naturen gång på gång, sådana som verkar definiera själva grunden för världens verklighet och samordna hur allt kommer ihop. Ett av dessa nummer är Fibonacci-sekvensen och den kan hittas på de mest överraskande platser.

Fibonacci-dagen firar denna sekvens och mannen som gjorde människor uppmärksamma på den redan 1202. Det är dags för Fibonacci-dagen!

Historia om Fibonacci-dagen
vem är mannen? Det skulle vara Leonardo från Pisa, idag känd som Fibonacci. Han verkar inte ha varit den förste att tänka på denna sekvens, men han var den första som förde den till den europeiska världen och skapade medvetenhet om dess betydelse för att främja vetenskapen.

Själva sekvensen dök först upp i indisk matematik, känd som Virahanka-tal, och var kopplad till sanskritprosodi. Talföljden är också knuten till det gyllene snittet och den gyllene triangeln, som båda dyker upp om och om igen i naturen, liksom själva sekvensen.

Var visas denna unika sekvens, kanske vissa frågar? Det är i det mest grundläggande av saker, från kronbladen på den gula kamomillen till den komplexa och till synes slumpmässiga förgrening av ett träds lemmar – och dessa är bara några.

Titta djupare och en person som arbetar för att uppmärksamma kommer att hitta dessa siffror inom tallkotten såväl som i form av en utrullande ormbunke. I en verkligt märklig att förstå, kan siffrorna hittas i beskrivningen av släktträdet av bin, vilket är djupt viktigt för biarister som ett resultat.

Och på grund av dess förekomst i naturen har denna sekvens också en tendens att upprepas av människor så att den återfinns i olika former av konst och arkitektur. Det kan ses i byggnader, målningar, teckningar, skulpturer och så mycket mer.

2024-07-28 Imorgon kommer att bli...

Ta reda på vad mer som kommer

Mer relaterad dag...