Di.

2024

November 11Mon

mån

Varje November 11

Nationella origamidagen

National Origami Day

Gillade du den här artikeln? Glöm inte att dela den med ditt nätverk.

Nationella origamidagen anordnades för att sammanfalla med födelsedagen för Lillian Oppenheimer, grundaren av den första origamigruppen i USA. Oppenheimer, som levde från 1898 till 1992, var också avgörande i grundandet av British Origami Society, förutom Origami USA. Men naturligtvis har Origami en ganska lång historia som går mycket längre tillbaka än Ms Oppenheimers inflytande.

Konsten att vika papper tycks ha uppstått på flera platser i världen, inklusive platser som Europa, Kina och Japan. Denna speciella form av konst har åtföljt traditioner och firanden av alla slag, inklusive begravningar, födelsedagar, bröllop och mer. Den första kända historiska referensen till en pappersmodell finns i en dikt, som på något sätt verkar lämplig med tanke på att sådana saker traditionellt skrivs på papper. I den dikten hänvisades till en fjärilsdesign i samband med shintobröllop. Men det är bara ett av många sätt som dessa vackra mönster användes!

I Europa var det servettvikning som var på modet, en tradition som var riklig under 1600- och 1700-talen som ett tecken på att vara en bra värd eller värdinna. Tråkigt nog skulle denna speciella tradition så småningom tona ut och bli nästan bortglömd fram till de senaste decennierna, när den nu börjar se något av en återuppståndelse.

När Japan öppnade sina gränser i slutet av 1800-talet började de införliva tyska pappersvikningstekniker, och dessa två världar möttes i en härlig förening.

Nuförtiden har Origami använts som en ledstjärna för hopp, med traditionen att vika tusen tranor för till exempel människor som ligger på sjukhuset och bekämpar cancer.

Denna tradition kom från erfarenheten av en ung flicka, Sadako Sakasi, som utvecklade leukemi 10 år efter att atombomben fälldes över hennes by Hiroshima under andra världskriget. Medan hon låg på sjukhuset hade hon hört att en sjuk person som vek 1000 papperstranor snart skulle bli frisk, så hon bestämde sig för att göra det.

Sadako lyckades bara vika 644 papperskranar innan hon dog fredligt. Men människor över hela världen hörde hennes historia och blev inspirerade. De gick samman för att bygga Barnens Fredsmonumentet i Hiroshima. Än idag skickar barn från hela världen papperskranar för att placeras vid monumentet till Sadakos ära.

På grund av denna berättelse har tålamodet och uppmärksamheten på detaljer som är inneboende i konsten att vika papper kommit att symbolisera en ledstjärna för fred, helande och hopp för världen.

Hur man firar Nationella origamidagen ( National Origami Day )
Tja, att fira denna viktiga dag i pappersvikningsvärlden är ganska enkelt egentligen. Ta bara upp ett papper och börja vika det till något fantastiskt!

Okej, så det kanske verkligen inte är SÅ enkelt, men det finns gott om möjligheter för dig att använda onlineresurser och böcker från det lokala biblioteket för att börja göra fantastiska skapelser av papper.

Prova dessa intressanta idéer för att vara uppmärksam på denna dag, antingen ensam eller med vänner, familj och barn i alla åldrar:

Lär dig origami online
Gå vidare till Origami USA-webbplatsen (organisationen som grundades av Oppenheimer) och använd den som en resurs för att lära dig alla möjliga olika tips och tricks för att göra dussintals, eller till och med hundratals, olika typer av vikta pappersläckerheter. Hitta resurser för att göra roliga konstverk från en ekollon eller en krona till en dinosaurie eller en kyckling.

Dela Origami Creations
Oavsett om du lägger upp foton på sociala medier för att dela dem med vänner, tar en bit in på kontoret för att visa upp för kollegor eller går med i ett Origami-forum eller en grupp online, är det väldigt roligt att dela Origami-skapelser! Låt andra se det hårda arbetet och den konstnärliga flamsen och bli inspirerad av en gemenskap av andra som också vill dela med sig av sitt arbete.

Gör Origami för en speciell händelse
Har du ett bröllop på gång? Vad sägs om att skicka härligt vikta origami-inbjudningar? Vad sägs om en födelsedag? Inställningar gjorda av vikt papper eller servetter kan verkligen vara slående. Det skulle till och med vara bra att hjälpa till att förgylla en mottagning, en pensionering eller något annat firande genom att skapa vackra konstverk från vikbara pappersservetter (eller tyg) som kommer att imponera på alla.

2024-07-19 Imorgon kommer att bli...

Ta reda på vad mer som kommer

Mer relaterad dag...