Di.

2024

December 13Fri

fre

Varje December 13

Fiolens dag

Violin Day

Gillade du den här artikeln? Glöm inte att dela den med ditt nätverk.

Fiolen är lätt det mest populära stråkinstrumentet över hela världen, och vi är verkligen inte så förvånade över att se att fiolen faktiskt har en dag tillägnad sin existens. Trots allt skulle allt från västerländsk och indisk klassisk musik till bluegrass och jazz vara otänkbart idag utan fiol. Det är förmodligen det mest mångsidiga instrumentet i världen när det gäller repertoar, och det är därför det finns en violindag för att fira det!

Violindagens historia
Själva fiolen utvecklades från medeltida fioler och kom in i en distinkt form på 1400-talet (de flesta fioler idag är kopior efter antingen Stradivarius eller Amati, den senare verksam som violinmakare på 1500-talet), och blev det mest populära virtuosa instrumentet i Europa på 1660-talet.

Idag förblir fiolen inte bara en oumbärlig del av västerländsk klassisk musik, utan har hittat sin väg in i olika former av klassisk musik och folkmusik runt om i världen såväl som i olika andra genrer. Det finns många violinister och fiolspelare över hela världen idag, så vi kan se varför violindagen slog igenom.

Faktum är att fiolen är närvarande i de mest prestigefyllda musikgrupperna i världen, inklusive Venetian Philharmonic Orchestra! Föreställ dig att ett instrument med en sådan ödmjuk början blir en så viktig stöttepelare i modern klassisk musik.

Hur man firar fiolens dag
Tja, om du spelar instrumentet kan du lika gärna spela fiol för att hedra fiolens dag. Om du någonsin har haft lusten att lära dig fiol, eller kanske har en liggande oanvänd, är det nu ett bra tillfälle att börja ta fiollektioner. Om du bara vill uppskatta ljudet av fiolen utan att faktiskt spela den, så kan du gå på en konsert där instrumentet skulle spelas på fioldagen.

Eller kanske du känner någon som är intresserad av att lära sig fiol men inte har ett instrument – ​​idag skulle vara det perfekta tillfället att ge den personen en fiol. Eller så kan du ge bort något till en violinist som du känner, även om det bara är några noter eller något kolofonium för att visa din uppskattning för dem och deras instrument. Den moderna fiolfamiljen inkluderar inte bara fiolen utan också violan, violincell och kontrabas. Så om du känner några cellister eller violister skulle idag också vara en bra dag att lyssna på dem spela eller för att ge dem en present.

2024-05-31 Imorgon kommer att bli...

Ta reda på vad mer som kommer

Mer relaterad dag...