Di.

2024

December 4Wed

ons

Varje December 4

Internationella geparddagen

International Cheetah Day

Gillade du den här artikeln? Glöm inte att dela den med ditt nätverk.

Som grundare av Cheetah Conservation Fund (CCF) valde Dr Laurie Marker att fira Khayam, en gepard hon föd upp på Wildlife Safari som hon drev i Oregon, genom att inrätta den 4 december som internationella geparddagen till hans minne.

Khayam fungerade som en del av ett viktigt experiment som hjälpte till att avgöra om geparder i fångenskap kan läras att jaga och leva i naturen på egen hand efter att ha varit i fångenskap. Efter en resa till Namibia visade sig experimentet vara framgångsrikt. Men Dr. Marker och Khayam återvände fortfarande hem efter experimentet, efter att ha observerat att lokala jägare eliminerade vilda geparder som ett hot mot deras försörjning.

Dr. Marker, driven av detta möte, bestämde sig för att flytta till Namibia för att hjälpa till att läka klyftan mellan bönder och den majestätiska geparden. Det var 1990 som hon grundade CCF. Geparder är otroliga djur och är det snabbaste landdäggdjuret i naturen idag.

Tyvärr, även om siffrorna brukade vara betydligt högre, finns det bara 8 000 av dessa varelser kvar i naturen idag, ett antal som lämnar dem som Afrikas mest hotade kattdjur. Geparder håller sin position som världens snabbaste landdäggdjur, tack vare några trick som har anpassat dem perfekt för hög hastighet.

Gepardens fulla löphastighet är så snabb att deras fötter bara vidrör marken en gång var 6:e ​​till 7:e meter, och deras muskulösa svans hjälper till att styra dem som ett roder i dessa höga hastigheter. Det behöver inte sägas att när en gepard har ett byte på sina platser finns det ingen möjlighet att fly!

2024-06-15 Imorgon kommer att bli...

Ta reda på vad mer som kommer

Mer relaterad dag...