Di.

2024

December 1Sun

sön

Varje December 1

Världsaidsdagen

World AIDS Day

Gillade du den här artikeln? Glöm inte att dela den med ditt nätverk.

Historia om världsaidsdagen
World AIDS Day hölls första gången 1988, bara fyra år efter upptäckten av viruset och dess officiella klassificering. Sedan upptäckten av viruset och dess efterföljande sjukdom har mer än 35 miljoner människor dött i AIDS, vilket gör det långt före många av de andra mest förödande sjukdomarna i människans historia.

HIV verkar i kroppen genom att försvaga dess naturliga immunförsvar genom att förstöra celler som normalt skulle skydda kroppen genom att bekämpa infektioner.

Från början av hiv/aids har mäns och kvinnors arbete över hela världen lett till en större förståelse för sjukdomen (en person kan till exempel inte få den genom att dela en burk koks eller en toalettsits). men det har bara tjänat till att bromsa tidvattnet men har inte stoppat det. Spridningen av sjukdomen är fortfarande utbredd idag, med mer än 1,5 miljoner människor varje år diagnostiserade med hiv över hela världen. Och även med kampanjen för att hjälpa till med medvetenhet finns det fortfarande många människor där ute som inte vet eller förstår sanningen eller fakta om det.

Acquired Immune Deficiency Syndrome, när det upptäcktes på 1980-talet, verkade nå ut i världen och förändra hur människor tidigare tänkte på nästan allt, från hur de fick sina vaccinationer eller blodtransfusioner till hur de valde sina sexuella metoder. Avslöjandet av denna sjukdom och viruset bakom den (Human Immunodeficiency Virus) möttes av en kampanj av rädsla och vidskepelse som hade makten att skada både de som hade den och ännu längre ut i familjerna och vännerna till dem som omgav dem .

Även om hiv och aids förvisso fortfarande finns ute i världen idag, har skräckhistorierna som berättades om hur det fungerar och hur det överfördes till stor del mildrats. World AIDS Day arbetar för att se till att de som lider av AIDS kan leva i en säkrare, mer förstående värld och hjälpa ytterligare forskning för att eliminera detta livsförändrande virus som kan förvandlas till en dödlig sjukdom.

2024-06-15 Imorgon kommer att bli...

Ta reda på vad mer som kommer

Mer relaterad dag...