Di.

2024

December 10Tue

Varje December 10

Nobeldagen

Nobel Day

Gillade du den här artikeln? Glöm inte att dela den med ditt nätverk.

December är en intensiv månad med mycket festligheter i form av advent, lucia, julafton och nyårsafton. Samt Nobeldagen som firas idag den 10 december då Nobelpriset delas ut, en av de kanske mest berömda och högtidligaste festerna i Sverige.

Nobeldagen har firats sedan 1901 och att den infaller just idag beror på att Alfred Nobel som gett sitt namn åt dagen dog detta datum år 1896. Dagen är även en officiell flaggdag.
Alfred Bernhard Nobel (info), född 21 oktober 1833 i Stockholm, död 10 december 1896 i San Remo, Ligurien, Italien, var en svensk kemist, uppfinnare av dynamiten, industrialist, donator, ingenjör och stiftare av Nobelpriset. Släkten Nobel härstammar från den uppländske häradshövdingen Petter Nobelius (död 1707), som ursprungligen var från Östra Nöbbelöv i Skåne.

Hans uppfinningar kunde – och kom också att – å ena sidan användas för krigiska ändamål, men å andra sidan hyllade han fred. Denna dualism kan sägas vara grunden för utformningen av hans testamentariska förordnanden om Nobelprisets syfte “att komma mänskligheten till den största nytta” och det särskilda fredspriset. Alfred Nobel menade att hans dynamit ledde till fred och gav följande förklaring: “När det står klart vilken kraft det finns i sprängämnen och krut och vilken skada de kan åstadkomma kommer man avstå från att använda dem”.

Han var mycket intresserad av vetenskap och konst och hedrades för detta på flera sätt. Bland allt vetenskapligt arbete var han också upphovsman till en del skönlitterära alster. Han skrev dikter på såväl svenska som engelska. De avspeglar för det mesta ensamhet, melankoli och leda vid livet. Han hade ett bibliotek på knappt 2 600 volymer fördelade på cirka 1200 titlar, varav det mesta var skönlitteratur.Det litterära intresset avspeglas i nobeltestamentets föreskrift om litteraturpriset.

2024-06-14 Idag är det också...

2024-06-15 Imorgon kommer att bli...

Ta reda på vad mer som kommer

Mer relaterad dag...