Di.

2024

December 9Mon

mån

Varje December 9

Pepparkakans dag

Gingerbread Day

Gillade du den här artikeln? Glöm inte att dela den med ditt nätverk.

Pepparkakans dag firas den 9 december varje år och instiftades 1996.

Pepparkakor har funnits i Sverige sedan 1300-talet, men blev populära hos vanligt folk under 1800-talet då dess ingredienser blev mer lättilgängliga. Pepparkakans tidiga historia är osäker eftersom det finns få säkra belägg. Pepparkakan kan ha anor från Mesopotamien år 1700 f.Kr.
Det förekommer även uppgifter om att romerska krigare bar med sig pepparkakor som proviant i fält eftersom de höll länge utan att mögla.

Pepparkakor var vanliga i Tyskland och England. Nürnberg i Tyskland tillverkade många pepparkakor under medeltiden och har blivit något av ett centrum för pepparkakor. En teori är att pepparkakan kom till Sverige från Tyskland.
I Tyskland tillverkades pepparkaksformar i trä på 1300-talet. Motiven kunde föreställa personer, vapensköldar eller ha religiösa anknytningar.

Första dokumenterade ätandet av pepparkakor i Sverige kan vara daterat till 1300-talet[citat från källa efterfrågat], när nerskrivna kostnader för inköp av råvaror anger att man bakade pepparkakor till bröllopet 1335 mellan kung Magnus Eriksson och Blanka av Namur.

På 1400-talet användes peppar som ingrediens i pepparkakor, vilket man kan läsa på noteringar från Vadstena kloster. Pepparkaksrecepten innehöll även ingredienser som kardemumma, anis, fänkål, cederolja, muskot, pomeransskal och syltad citron.

Under medeltiden sötades pepparkakorna med honung istället för socker och sirap, samt penslades med vatten före gräddningen för att se aptitliga ut. Pepparkakorna bakades ofta av nunnor, och såldes året om som medicin i klosterapotek. Kakorna ansågs ha en lugnande effekt och lindra matsmältningsbesvär.

På 1500-talet importerades fortfarande pepparkakor till Sverige.[4] Det sägs att Gustav Vasa skrev till Germund Svensson om ett skepp som förliste vid södra Öland och blev helt sönderslaget så att dess last med bland annat pepparkakor blev fördärvad.

Pepparkaksrecept återfanns i svenska kokböcker först på 1700-talet och i samband med det blev pepparkaksbak i hemmen allt vanligare.
Under 1800-talet blev pepparkakan förknippad med julen. Vid 1800-talets slut tillverkades även avvikande pepparkaksvarianter, såsom vita pepparkakor dekorerade med karamellfärg.
Peppar eller kryddpeppar förekom i pepparkaksrecepten in på 1900-talet.

Sverige exporterar pepparkakor med olika smaksättningar till bland annat USA.

2024-06-15 Imorgon kommer att bli...

Ta reda på vad mer som kommer

Mer relaterad dag...